İnci Candemir Kimdir ?

1994 yılında Istanbul Ünv. Alman Filolojisi Bölümü’den Pedagojik Formasyon Eğitimi alarak 1997’de İstanbul Teknik Ünv. İşletme Fakültesinde Pazarlama alanında yüksek lisans eğitimini tamamladım. Aynı yıl uluslararası bir şirkette profesyonel yöneticilik kariyerine başladım.

2008 yılında sorunsuz bir hamilelik yaşarken, Can’ın 24 haftalık ve 670 gram olarak doğması ile birlikte geçirdiği dönüşüm sonrası benzer bir süreç yaşayan başka ailelere destek olmaya gönül verdim.Bu hedefini gerçekleştirmek üzere 2013 yılında ABD / Minnesota Üniversitesinde Prematüre Bebek Ebeveyn Danışmanlığı ve Eğitmenliği programını tamamladım.
Bu programın Türkiye’deki ilk ve tek temsilcisi olarak PBED merkezini kurarak ailelere rehberlik etmeye başladım.

2013 yılında Destek Yayınlarından çıkan ‘670 gram ile Hayata Tutunmak’ adlı ilk kitabında prematüre olarak dünyaya gelen oğlunun Yenidoğan Yoğun Bakım ünitesinde geçirdiği 135 gününü ve deneyimlerini başka ailelere ilham ve umut olması için paylaştım.

2014 yılında Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Ünitesinde prematüre bebek anneleri için başlatmış olduğum eğitimlerine pek çok hastane devam etmekteyim.

Sağlık Bakanlığı tarafından desteklenen “Yenidoğan Yoğun Bakım Aile Danışmanlığı Sertifika Eğitim Programı” kapsamında Eğitim Bilim Komisyonu üyesi olarak Ocak 2017’den bu yana görev yapmaktayım.

Türkiye ‘de alanında ilk olan ve ailelere rehberlik etmek üzere kaleme aldığım ‘Prematüre Bebek Bakımı ‘ adlı ikinci kitabım,  17 Kasım 2017 Dünya Prematüre Gününde Destek Yayınları tarafından yayımlanmıştır.

2017 yılında Philips Avent ile başlatmış olduğum işbirliğiyle Prematüre Bebek Aile Güçlendirme Toplantılarını Ümraniye EA Hastanesi , Medipol Mega Hastanesi , Acıbadem Hastenesi ve Tepecik EAH gibi çeşitli hastanelerde sorumlu hekim katılımları ile gerçekleştirdik. İki yıldır devam eden bu sosyal sorumluluk projesi kapsamında 2000‘e yakın aileye destek sağlamış, çeşitli hastanelerin Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitelerine hemşire üniforması, kuvöz örtüsü ve kanguru koltuğu gibi yardımcı malzemeler bağışlanmıştır.

2018 yılında Philips Avent ‘in katkıları ile 1000’e yakın Yenidoğan Yoğun Bakım hemşiresine motivasyon, empati ve kahkaha yogası eğitimi düzenlenledik.

2019 yılında Türk Neonatoloji Derneğinin Ulusal Konferansı Uneko 27 ‘da Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitelerinde Aile Yaklaşımı , İletişimi ve Empati sağlamanın desteklenmesi başlıklı çalışmam bilimsel Poster bildiri olarak kabul edilerek kayıtlara geçmiştir.

2017 – 2019 yıllarında Tuzla Devlet , Kartal Dr L.Kırdar EA Kanguru ve Marmara Ünv.EA Hast. gibi hastanelerde hemşirelere Kanguru Bakım eğitimi verdim.

PREMATÜRE BEBEK EBEVEYN DANIŞMANLIĞI VE EĞİTİM PROGRAMI HAKKINDA

‘’Prematüre bebekler farklı bir başlangıçtır ve prematüre bebek demek , prematüre ebeveyn demektir.’’

Ebeveynliğe adım atmak, yani anne baba olmak, yenidoğan bebeğin bakımını ve sorumluluğunu üstlenmek başlı başına bir yüktür.

Bu yolculuğa, erken doğan bir bebeğin anne babası olarak başlarken, prematürelik gerçeğine uyum sağlamak üzere bilgi desteği ve bebeğin temel bakım konusunda eğitim gereklidir.

Erken doğum ile sonuçlanan hamilelikler, anne için bedensel ve ruhsal travmalara sebep olmaktadır.

Kuvözdeki bebeğinden uzak kalan anne, yaşadığı belirsizlik nedeniyle korku, çaresizlik ve suçluluk gibi baş edilmesi güç duygular ile karşılaşır.

Hastaneden evine taburcu olan bebeğin bakımı, beslenmesi gibi temel ihtiyacları ve birçok soru karşısında yaşanan bilgi eksikliği annenin kaygılarını artırmaktadır.

İlk günden itibaren prematüre bebeklere tıbbi hizmet vermek kadar, ailelerine de destek ve bakım konusunda eğitim vermek gereklidir.

Prematüre Bebek Ebeveyn Danışmanlığı, anne babayı bilgi ile destekleyerek bebeğinin iyileşmesine ve gelişmesine katkı sağlamayı amaçlayan bir eğitim programdır.

Prematüre bebeklerin gelişimlerini belirleyen başlıca koşullar:

– Sinir sistemlerindeki gelişmişlik

– Bireysel genetik miras

– Bakım ve çevre koşulları

PBED, aileleri yoğun bakım sürecine dahil etmeyi ve erken doğum ile kesintiye uğrayan anne – bebek ilişkisini sağlıklı bir sürece oturtmayı amaçlamaktadır.

Prematürelik bir risktir. Bu risk hiçbir zaman ortadan kalkmadığı için ailelere neyi – niçin – nasıl yapmaları gerektiği konusunda bilgi verilmesi ve erken müdahale için kaynaklara yönlendirme önemlidir.

PBED sağladığı faylalar nelerdir?

==  Ebeveynler yenidoğan yoğun bakım sürecine dahil edilir ve bilgi ile desteklenir.

==  Ebeveynler prematürelik gerçeğine uyum sağlar ve risklere karşı hazırlıklı olur.

==  Annenin bebek ile bağ kurması desteklenirken, bebeğin iyileşmesine ve gelişmesine katkı sağlanır.

== Prematüre bebeğin bakımı ve beslenmesi gibi temel ihtiyaclarının doğru şekilde  karşılanmasını sağlar.

== Erken müdahale hakkında yaratılan farkındalık sayesinde bebeğin gelişimi desteklenir.

PBED Hakkında Ne Dediler?

Burcu Sarıışık Girgin

Oğlumuz Can 25 haftalık 750gr. dünyaya geldi. İnci hanım ile tanıştığımızda yoğun bakımda 3. ayını geçiriyorduk. Çok narin gördüğüm bebeğime çoğu zaman dokunmaya bile çekiniyordum. İlk dersimizde ona doğru dokunuşlarla nasıl şifa verebileceğimizi öğrendik ve ilk defa başına dokundum. Derslerimiz boyunca öğrendiğim her küçük ama kritik detay ile daha güvenli ve daha rahat yaklaştım bebeğime.

Şu an oğlumuz Can yoğun bakım macerasını geride bıraktı ve evimizde. Bebeğimiz küçük adımlarıyla büyürken, öğrendiklerimizle ona yardımcı oluyoruz…

Burcu Sarıışık Girgin25 haftalık doğan Can’nın annesi
Müge Altındağ

Prematüre bebek anneliği, birlikteliğinize doyamadığınız bebeğinizle, yabancı bir dünyaya yaptığınız zorlu bir yolculuk. Bu yolculukta yol arkadaşınıza, canınıza, sımsıkı sarılırken en yoğun hissedilen duygu ise “çaresizlik”. Bu çaresizliğin sürüklediği karanlıkta bebeğim için koşturmaya çalışırken, bir akşam, sevgili eşim buldu, İnci Hanım’ın varlığını. Sevgili İnci Hanım hayatımıza girdikten sonra, pek çok konuda önümüz aydınlandı. Evimize yaptığı ziyaretleri sabırsızlıkla bekledik, her zaman yüksek derecede pozitif enerji kaynağımız oldu. KBB hastalıkları uzmanı bir cerrah olarak tıp mesleğinin içerisinde olmama rağmen, çok büyük bilgi eksikliğimiz olan prematürite ve bakımı konusunda toplumun bilgilendirilmesi gerektiğini, böyle bir eğitim programının varlığının her gebeye hatırlatılması gerektiğini düşünüyorum.

Sınırsız desteği ve varlığı için İnci Hanım’a çok teşekkürlerimizle…

Müge Altındağ31 haftalık doğan Nilda Altındağ ailesi adına anne Müge
Merziye Ayyıldız

Merhabalar İnci Hanım
Kızım zehranur ayyıldız 30+3 günlük dunyaya geldi fakat 23 haftaya uyumlu olarak doğdu.hic umudum yokken sizinle tanıştım… Öncelikle böyle güzel bir eğitim vererek bizlere destek olduğunuz için tesekkurlerimi ard arda sıralamak istiyorum.sizden almış olduğum bilgiler sayesinde bebeğime hic zorlanmadan bakabiliyorum ve kendime öyle bir güven geldi ki sizinle eğitime başladgm zaman..ve şuan kızım çok çok iyi maşallah pbed kitabında aklıma takılan soruların tüm cevaplarını bulabiliyorum.bizlere verdiginiz emek için sonsuz teşekkürlerimi sunuyor ve biz prematüre anneler için desteginizin devamını diliyorum…

Merziye Ayyıldız23 Haftalık Doğan Zehranur’un Annesi
Prof. Dr. Hülya Bilgen

Sevgili İnci hanım,

Size hem bölümümüz, hem de eğittiğiniz tüm annelerin bebekleri adına teşekkürlerimi sunmak isterim. Ailelere belki medikal anlamda herşeyi yapıyoruz, ancak bu süreçteki sorunları yaşayıp, deneyimlerini bu konuya özgün bir eğitimle taçlandırmış olan değerli danışmanımızın verdiği bilgiler için her zaman gerekli zamanı  ayıramayabiliyoruz. Sizinle uzun yıllar birlikte çalışmak dileğiyle sevgiler,

Prof. Dr. Hülya BilgenMarmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Neonatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi
Esra Zeybek

Merhaba,

Sizi bulduğumda oğlum yoğun bakımda yatıyordu ve beslenme denemelerine başlamıştık bu konuda o kadar çok soru işareti vardı ki kafamda bu zamanları yaşamış birine çok ihtiyacım vardı ve tam o sırada çıktınız karşıma anlattıklarınız öğrettikleriniz sayesinde her aşamada neyle karşılaşacağımı bilerek daha bilinçli daha güçlü bir anne oldum.Artık o zor zamanları geride bırakmış olmanın verdiği mutlulukla iyiki tanımışım sizi ve iyi ki bu eğitimi almışım diyorum prematüre bebek annesi olmak gerçekten çok zor ve bu dönemde sizden aldığım destek için tekrar tekrar teşekkür ederim.

Sevgiler

Esra Zeybek28 Haftalık Doğan Efe’nin Annesi
Meltem Moral

İnci hanımla tanışmam hamileliğimin 27. haftasında ikizlerimi doğurmamdan birkaç hafta sonrasına rastlıyor. Panik halinde  yoğun bakım gerçeğine adapte olmaya çalışırken birgün kendisini TV’de gördüm ve hemen ulaştım. İlk buluşmamızdan itibaren  benim ihtiyacım olan sonsuz pozitif enerjiyi, ümidi ve bilgiyi benimle paylaştı. Kendi de kitabında “korku tüneli” diye bahsetmiş zaten bu süreçten o kadar doğru ki. BU korku tünelinde aklımı kaybetmeden sonuna kadar yürüyebilmemde emeği çok çok  büyük. Bebeklerimi beklerken ve onlara bakarken yapmam gereken pek çok şeyi ondan öğrendim ama en önemlisi mutlu sonla biten bir hikayenin kahramanı olarak yol boyunca bana sürekli umut verdi. İnci hanımla tanıştıktan sonra prematüre bebek ebeveyn danışmanlığı ne demek ve neden tüm prematüre annelerinin bu danışmanlığı alması gerekiyor çok çok iyi anladım. İnci hanım size tekrar çok çok teşekkürler

Meltem Moral28 haftalık doğan ikizler Can ve Kerem adına annesi Meltem Moral