İnci Candemir Kimdir ?
1994 yılında Istanbul Ünv. Alman Filolojisi Bölümü’den Pedagojik Formasyon Eğitimi alarak 1997’de İstanbul Teknik Ünv. İşletme Fakültesinde Pazarlama alanında yüksek lisans eğitimini tamamladım. Aynı yıl uluslararası bir şirkette profesyonel yöneticilik kariyerine başladım.
2008 yılında sorunsuz bir hamilelik yaşarken, Can’ın 24 haftalık ve 670 gram olarak doğması ile birlikte geçirdiğim dönüşüm sonrası benzer bir süreç yaşayan başka ailelere destek olmaya gönül verdim.
Bu hedefini gerçekleştirmek üzere 2013 yılında ABD / Minnesota Üniversitesinde Prematüre Bebek Ebeveyn Danışmanlığı ve Eğitmenliği programını tamamladım.Bu programın Türkiye’deki ilk ve tek temsilcisi olarak PBED merkezini kurarak ailelere rehberlik etmeye başladım.
2013 yılında Destek Yayınlarından çıkan ‘670 gram ile Hayata Tutunmak’ adlı ilk kitabında prematüre olarak dünyaya gelen oğlumun Yenidoğan Yoğun Bakım ünitesinde geçirdiği 135 gününü ve deneyimlerini başka ailelere ilham ve umut olması için paylaştım.
2014 yılında Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Ünitesinde prematüre bebek anneleri için başlatmış olduğum eğitimlerine pek çok hastane devam etmekteyim.
Sağlık Bakanlığı tarafından desteklenen “Yenidoğan Yoğun Bakım Aile Danışmanlığı Sertifika Eğitim Programı” kapsamında Eğitim Bilim Komisyonu üyesi olarak Ocak 2017’den bu yana görev yapmaktayım.
Türkiye ‘de alanında ilk olan ve ailelere rehberlik etmek üzere kaleme aldığım ‘Prematüre Bebek Bakımı ‘ adlı ikinci kitabı, 17 Kasım 2017 Dünya Prematüre Gününde Destek Yayınları tarafından yayımlanmıştır.
2017 yılında Philips Avent ile başlattığım işbirliğiyle Prematüre Bebek Aile Güçlendirme Toplantılarını Ümraniye EA Hastanesi , Medipol Mega Hastanesi , Acıbadem ve Tepecik EAH gibi çeşitli hastanelerde sorumlu hekim katılımları ile gerçekleştirdik. İki yıldır devam eden bu sosyal sorumluluk projesi kapsamında 2000‘e yakın aileye destek sağlamış, çeşitli hastanelerin Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitelerine hemşire üniforması, kuvöz örtüsü ve kanguru koltuğu gibi yardımcı malzemeler bağışlanmıştır.
2018 yılında Philips Avent ‘in katkıları ile 1000’e yakın Yenidoğan Yoğun Bakım hemşiresine motivasyon, empati ve kahkaha yogası eğitimi düzenlenmiştir.
2019 yılında Türk Neonatoloji Derneğinin Ulusal Konferansı Uneko 27 ‘da Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitelerinde Aile Yaklaşımı , İletişimi ve Empati sağlamanın desteklenmesi başlıklı çalışmam bilimsel Poster bildiri olarak kabul edilerek kayıtlara geçmiştir.
2017 – 2019 yıllarında Tuzla Devlet , Kartal Dr L.Kırdar EA Kanguru ve Marmara Ünv.EA Hast. gibi hastanelerde hemşirelere Kanguru Bakım eğitimi verdim.
PREMATÜRE BEBEK EBEVEYN DANIŞMANLIĞI VE EĞİTİM PROGRAMI HAKKINDA
‘’Prematüre bebekler farklı bir başlangıçtır ve prematüre bebek demek , prematüre ebeveyn demektir.’’
Ebeveynliğe adım atmak, yani anne baba olmak, yenidoğan bebeğin bakımını ve sorumluluğunu üstlenmek başlı başına bir yüktür.
Bu yolculuğa, erken doğan bir bebeğin anne babası olarak başlarken, prematürelik gerçeğine uyum sağlamak üzere bilgi desteği ve bebeğin temel bakım konusunda eğitim gereklidir.
Erken doğum ile sonuçlanan hamilelikler, anne için bedensel ve ruhsal travmalara sebep olmaktadır.
Kuvözdeki bebeğinden uzak kalan anne, yaşadığı belirsizlik nedeniyle korku, çaresizlik ve suçluluk gibi baş edilmesi güç duygular ile karşılaşır.
Hastaneden evine taburcu olan bebeğin bakımı, beslenmesi gibi temel ihtiyacları ve birçok soru karşısında yaşanan bilgi eksikliği annenin kaygılarını artırmaktadır.
İlk günden itibaren prematüre bebeklere tıbbi hizmet vermek kadar, ailelerine de destek ve bakım konusunda eğitim vermek gereklidir.
Prematüre Bebek Ebeveyn Danışmanlığı, anne babayı bilgi ile destekleyerek bebeğinin iyileşmesine ve gelişmesine katkı sağlamayı amaçlayan bir eğitim programdır.
Prematüre bebeklerin gelişimlerini belirleyen başlıca koşullar:
– Sinir sistemlerindeki gelişmişlik
– Bireysel genetik miras
– Bakım ve çevre koşulları
PBED, aileleri yoğun bakım sürecine dahil etmeyi ve erken doğum ile kesintiye uğrayan anne – bebek ilişkisini sağlıklı bir sürece oturtmayı amaçlamaktadır.
Prematürelik bir risktir. Bu risk hiçbir zaman ortadan kalkmadığı için ailelere neyi – niçin – nasıl yapmaları gerektiği konusunda bilgi verilmesi ve erken müdahale için kaynaklara yönlendirme önemlidir.
PBED sağladığı faylalar nelerdir?
== Ebeveynler yenidoğan yoğun bakım sürecine dahil edilir ve bilgi ile desteklenir.
== Ebeveynler prematürelik gerçeğine uyum sağlar ve risklere karşı hazırlıklı olur.
== Annenin bebek ile bağ kurması desteklenirken, bebeğin iyileşmesine ve gelişmesine katkı sağlanır.
== Prematüre bebeğin bakımı ve beslenmesi gibi temel ihtiyaclarının doğru şekilde karşılanmasını sağlar.
== Erken müdahale hakkında yaratılan farkındalık sayesinde bebeğin gelişimi desteklenir.