Prematüre bebeklerde anne – bebek ilişkisi nasıldır ?

Prematüre bebeklerde anne – bebek ilişkisi nasıldır ?

 

Sağlıklı bir anne – bebek ilişkisi bebeğin ruhsal ve fiziksel gelişimini ve çocuğun yaşamının ileriki dönemlerinde güven duygusunun kazandırılması için oldukça önemlidir.

 

Prematüre doğum yapan annelerin önemli düzeyde psikososyal stres yaşadıkları ve doğum sonrası depresyon riski taşıdıkları bilinmektedir.Anne sağlıklı bir bebek doğuramamaktan dolayı bir başarısızlık ve güvensizlik içinde olabilir , bebeği ile ilk günlerde etkileşime girmeyi reddedebilir.

 

Çalışmalar prematüre bebeği olan annelerin bebeklerini daha geç gördüklerini , dokunduklarını ve kucaklarına aldıklarını , bebeklerinin kendilerinin olduğunu algılamada güçlük çektiklerini ve anne – bebek ilişkisinin olumsuz yönde geliştiğini göstermektedir.

 

Bu nedenle anne doğumdan sonra en kısa ve en uygun zamanda bebeğini görmeye teşvik edilmelidir.

 

Bilgi ile desteklenen ve doğru uyaranlar ile yeni doğan yoğun bakım sürecine dahil edilen ebeveynlerin , bebeklerinin sağlık durumuna olumlu etki yaptığı kanıtlanmıştır.

 

Anne kuvözdeki bebeğine dokunmalı ve bebek uygun olduğunda bakımına aktif olarak katılmalıdır.

 

Bu şekilde korku ve endişe azalır . Annenin yoğun bakımda geçirdiği süre arttıkça anne bebek ilişkisi olumlu yönde gelişmeye başlar.Annenin güven duygusu artar ve bebeğinin durumunda ilerleyen günlerde meydana gelebilecek dalgalanmalara karşı güçlenmiş hissedecektir.